În cinci colegii din judeţ au fost examene pentru adminiterea în clasa a V-a.
În Braşov, cea mai mare concurență a fost și anul acesta la Colegiul "Dr. Ioan Meșotă". 138 de copii s-au înscris în speranța de a prinde unul din cele 30 de locuri. În total, aproape 500 de copii din școlile gimnaziale şi-au dorit să urmeze gimnaziul la colegiu.
Examen pentru absolvenţi de clasa a IV-a
Sute de părinți au așteptat astăzi ca examenul de o oră şi jumătate să se finalizeze pentru a termina, în sfârșit, cu emoțiile. O oră și jumătate, timp în care elevii care au absolvit clasa a patra au avut de rezolvat 6 exerciții și probleme la Matematică și de analizat mai multe cerințe la Limba română. Strada din fața Colegiului „Dr Ioan Meșotă" a fost plină de părinții care au venit să-și susțină copiii.

„Fetița mea și-a dorit foarte tare, de accea suntem aici. Sperăm să fie, nu se întâmplă nimic dacă nu intră, ați văzut că sunt foarte mulți copii. Poate să meragă în continuare la Şcoala 5, de unde a venit. Și probabil că dacă e să ajungă la Meșotă, o să ajungă în clasa a IX-a", este convinsă mama unei candidate. „Trăiesc amintirile copilăriei, cum am stat și noi la poartă la alte examene, dar la clasa a VIII-a, e adevărat. Aștept cu nerăbdare să iasă din examen. I-au plăcut foarte mult amintirile pe care le au alți copii care au terminat aici, la Meșotă, despre profesori e vorba, profesori veseli alături de copii, întotdeuana, și pentru că sunt foarte mulți colegi din clasa ei", mărturiseşte altă doamnă.

La ieșirea din examen, unii copii le-au arătat părinților subiectele, pentru a se asigura că s-au descurcat.
„Meşotă" este preferat şi datorită programului
Cea mai mare concurenţă a fost, fără îndoială, la „Meșotă". Au fost mai mult de 4 înscriși pe un loc. Iar asta a însemnat și multe emoții. Unii au ieșit plângând, în timp ce pentru alții, examenul nu a părut chiar atât de dificil.
Cum la „Meșotă" e program exclusiv de dimineață, mulți recunosc că acesta este unul din principalele motive pentru care au optat pentru colegiul din Centrul Civic. Așa, le rămâne timp după amiaza și pentru activități extrașcolare, spun copiii.

„Motivele au fost că orele se fac la Şcoala 5 de la ora 12 la ora 16, 17 sau 18 iar aici se face de dimineață și nu îți strică toată ziua", mărturiseşte un elev. În total pentru, clasa a cincea la colegiile naționale din județul Brașov care au în structură învățământ primar, Inspectoratul Școlar a aprobat câte o clasă. Asta înseamnă că cei 478 s-au luptat pentru un loc pe cele 150 de locuri aprobate.

„Există interes, se pare că această competiție de la an la an are din ce în ce mai mulți competitori. Anul acesta este mai acerbă competiția la Colegiul „Dr Ioan Meșotă", acolo sunt 138 de copii înscriși pe cele 30 de locuri. Se pare că programul de dimineață, de lucru într-un singur schimb, este un motiv în plus pentru care părinții și copiii au optat să participe la această selecție. Dar nu numai acest lucru, și rezultatele pe care le obțin", a explicat astăzi Ariana Bucur, inspector general al IȘJ Brașov. Concurență mare la admiterea pentru clasa a V-a a fost și la Colegiul „Andrei Șaguna", cu peste 80 de candidați și la Colegiul Național de Informatică „Grigore Moisil", unde s-au înscris 130 de elevi.