Aceeaşi reacţie au avut şi brancardierii care s-au trezit cu venituri scăzute cu sute de lei.
Salariile în Sănătate au crescut pe hârtie, dar au scăzut, în schimb, veniturile. Anomalia Revoluţiei Fiscale a fost demonstrată şi la Braşov de lefurile primite astăzi dimineaţă de angajaţi de la Neuropsihiatrie şi Pneumoftiziologie. 662 de infirmiere şi îngrijitoare din unităţile medicale aflate în subordinea Consiliului Judeţean Braşov au pierdut câteva sute de lei din leafă după diminuarea sporurilor. La Spitalul de Neuropsihiatrie, infirmierele şi îngrijitoarele au ieşit să protesteze încă de dimineaţă.
Mulţi se gândesc să-şi schimbe profesia
În dialogul cu reporterii, o doamnă spunea că i-a scăzut salariul cu 500 de lei, după ce i-a fost tăiat sporul cu 25% şi îl invită pe ministrul Sănătăţii să vină să lucreze pe post de infirmieră.

„Să vină să lucreze o zi în locul nostru, atât, că dacă doamna ministru al Sănătăţii a zis că se poate fără infirmieră, că infirmiera e o incultă, o rugăm pe ea să vină. Vin pacienţi care au probleme psihice, vin cei cu droguri, cei de pe penal, de pe stradă, noi îi bărbierim, despăduchiem", aminteşte infirmiera Elena Budaşcă. Un brancardier a pierdut 400 de lei la salariu şi se gândeşte serios să-şi găsească o altă slujbă.

„E grav, mai ales că noi suntem în prima linie aici. Îl aduce jandarmul, îl desface, îi dă cătuşele jos şi te lasă cu el aici. Sau poliţa, 5-6 poliţişti te lasă cu el aici. În situaţia asta cred că nu mai venim", spune Gheorghe Munteanu, brancardier la Spitalul de Psihiatrie. Să renunţe la slujă se gândeşte şi altă infirmieră, după 23 de ani de când lucreză în Psihiatrie şi după ce salariul i-a fost diminuat cu 600 de lei. „Să vină ei să muneacă, că de hămălit noi găsim. Că mereu ni s-a spus că aşteaptă 100 la poartă. Nu a venit nimeni să stea, pentru că din fetele care au venit ori n-au rezistat, ori au început să plângă şi a doua zi n-au mai venit la lucru", aminteşte Daniela Păvălucă, infirmieră la acelaşi spital din Braşov. Un şoc au avut şi o parte dintre angajaţii de la Pneumoftiziologie când şi-au primit astăzi salariul.
„Uitaţi un fluturaş după o infirmieră care lucrează în TBC de 20 de ani, plus vechime, am 33 de ani. Am bancă, credeţi-mă, am crescut 5 copii într-o garsonieră şi la Lunca Câlnicului şi de la Prejmer, toată lumea ştie cum i-am crescut, de 4 ani am scos din bancă bani şi acum plătesc la bancă", se plânge Floarea Creţu, infirmieră la Spitalul de Pneumoftiziologie. „Banca dacă mi-ar plăti-o cineva, ce bine ar fi! Îmi mai trebuia cel puţin 200 de lei, să-mi plătesc rata la bancă, pe 25 de ani. Normal că nu ne simţim bine, medicii îşi fac treaba, cu toţii ne facem treaba ei n-au nicio vină că lor le-a mărit şi nouă nu", este de părere altă infirmieră.
Sindicaliştii din Sănătate se pregătesc de proteste masive
Sindicaliştii au atras de mult atenţia asupra inechităţilor din noul regulament de sporuri, care provoacă acum discriminări uriaşe în interiorul echipei medicale.

„Nu poţi să zici că va creşte calitatea actului medical când trei sferturi din echipă este nemulţumită. Cum să crescă calitatea actului medical, actul medical nu-l fac medicii, medicii cu asistenţii, asistenţii, îl face toată echipa în care intră tot personalul ăla, şi muncitopri şi TESA şi tot", aminteşte Paul Negoescu – liderul Sindicatului Medisan-Sanitas Braşov. Sindicaliştii vor decide joi, în Consiliul Naţional, calendarul acţiunilor de protest. Conform unei analize făcute de Consiliul Judeţean Braşov, aproximativ 662 de infirmiere şi îngrijitoare primesc un salariu mai mic faţă de luna anterioară, ca urmare a reducerii sau eliminării unor sporuri.