Pe lângă iarna lungă şi cheltuielile mari, crescătorii de animale se plâng de lipsa ciobanilor.
În pieţele din Braşov, persoanele care ţin la tradiţie şi vor miel pe masa de Paşte, vor fi nevoiete să plătească 28 de lei pentru un kilogram de carne. Producătorii nu sunt dispuşi să mai lase din preţ şi spun că ar trebui să ne bucurăm că mai găsim şi aşa, pentru că oieritul riscă să dispară.

Deocamdată, muşteriii abia se arată în pieţe, iar cei care se încumetă să cumpăre iau câte o ciozvârtă. Sunt cei convinşi că masă de Paşte fără miel nu se poate.

„Vreau să cumpăr din miel, un kil, două", spune o doamnă. „Săptămâna viitoare o să cumpăr. Partea din spate, că eu sunt cu băiatul şi să fac un borş, că sunt bucătar şi de toate", mărturiseşte un domn.
„Vor dispărea şi caşul şi urda de oaie"
Anul trecut, mielul s-a dat, în Ajun de Paşte şi cu 18 lei kilogramul. În acest an, preţul de pornire este mai mare şi producătorii nu cred că vor mai lăsa din el. Iarna a fost lungă, a fost mult de muncă şi încă mai este, iar cheltuielile au fost mari. „Cât de cât se apropie un pic de adevăr, faţă de ce a fost anul trecut, că dacă vă aduceţi aminte, preţul a căzut până la 18-19 lei în ultima zi, că eu am fost aici. Costurile sunt mari, foarte mari, oameni, forţa de muncă nu mai există", explică Marius Răşanu, producător din Moieciu de Jos. Forţa de muncă este de departe cea mai mare problemă a crescătorilor de animale. Nu se mai găsesc ciobani, care să lucreze zi de zi.

„La ora actuală, nu găsim în România cioban, să ştiţi că cel mai căutat om în România este cioban. În cazul ăsta va fi ciobănia amintire, că nu avem cu cine, caşul dispare, cum a dispărut din alte ţări, vor dispărea şi caşul şi urda de oaie", este convins Incze Andras, producător din judeţul Covasna.
În acest an, Paştele catolic şi protestant va fi sărbătorit duminică, pe 1 Aprilie, iar Paştele ortodox şi greco-catolic va fi celebrat în 8 aprilie, aşa că ciobanii vin cu mieii în pieţe şi săptămâna viitoare.