* printre semnatarii scrisorii de susţinere se numărul şi rectorul Universităţii Transilvania
În ciuda exprimării agramate şi a faptului că minimizează problema plagiatului în universităţi, noul ministru al Educaţiei se bucură de susţiunerea rectorilor din ţară. Unul dintre ei este Vasile Abrudan, rectorul Universităţii Transilvania Braşov, care nu crede că un om trebuie judecat după derapajele de limbaj. Rectorul Universităţii Bucureşti, în schimb, a demisionat din toate funcţiile din CNADTCU, ca să evite compromisurile la care ar fi fost supus cu Valentin Popa la conducerea Ministerului Educaţiei.
Pe Internet circulă deja un filmuleţ în care Valentin Popa, rectorul Universităţii din Suceava, face mai multe greşeli gramaticale şi foloseşte frecvent cuvântul „pamblică”. Tot în media a apărut o scrisoare, semnată iniţial de 30 de rectori ai universităţilor din ţară, care îşi declară sprijinul pentru nominalizarea lui Popa la portofoliul Educaţiei. Printre ei, rectorul de la Universitatea Transilvania.
„Îl cunosc foarte bine, am participat împreună la zeci de întâlniri în cadrul Consiliul Naţional al Rectorilor, Ministerul sau alte autorităţi şi este o persoană care cunoaşte extrem de bine reglementările, mecanismele institutuţionale din sistemul de învăţământ”, spune Ioan Vasile Abrudan despre proaspătul ministru Valentin Popa.
În schimb, rectorul Universităţii Babeş Bolyai, Ioan Aurel Pop, neagă că ar fi semnat scrisoarea de susţinere în care apare şi numele său. Mai mult, Mircea Dumitru, fost ministru al Educaţiei în Cabinetul Cioloş şi rector al Universităţii din Bucureşti, a demisionat din toate funcţiile pe care le are in Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare. Reacţia vine după ce proaspătul ministru al Educaţiei a afirmat că „învăţământul nostru este foarte bun şi este păcat să umbrim aceste valori printr-o scoatere în evidenţă a unor elemente nu atât de importante, cum ar fi plagiatele”.
„În activitatea mea curentă o mare, mare pondere o au alte probleme decât aceasta a plagiatului şi cred că ar trebui să ne concentrăm pe priorităţile celor 99, 9 probabil la sută dintre studenţi care nu plagiază sau colegi de asemenea, care sunt serioşi”, mai spune Abrudan.
Scrisoarea celor 45 de rectori din ţară a fost taxată tot în media drept un gest de slugărnicie inutilă, neadecvat cutumei universitare, în ajunul învestistirii noului ministrul al Educaţiei, Valentin Popa.